Knotgroep Bunnik

Praktische informatie

Het knotten gebeurt, zoals al verteld in Hoe knotten, in de winter. In principe werken wij op zaterdag van 09:00 tot 12:30 om de week, dus eens in de 14 dagen. Maar Sinterklaas en Kerstmis of andere belangrijke zaken kunnen daar wijzigingen in aanbrengen. Ook het weer kan invloed hebben. Vorst en sneeuw zijn alleen maar gunstig, dat is mooi om te zien en de grond is niet modderig en vanaf het ijs op de sloten zijn anders moeilijk bereikbare takken nu aan te vatten. Regen houdt ons ook niet tegen, is wel vervelend natuurlijk. Maar harde wind is gevaarlijk en dan blazen we de werkochtend af.

Iedereen is welkom om samen met ons zich een ochtend wat zweet op de rug te werken. Maar bij ongunstige omstandigheden (harde wind, of ijzel maakt de wegen onbegaanbaar) is het aan te raden contact met ons op te nemen, zie Over ons.


Op het google-maps kaartje van Bart Horeman is te zien waar we de laatste jaren aan het werk zijn geweest.

weergeven op een grotere kaart in een nieuw venster

Een korte terugblik op vermoeiende genoeglijke ochtenden van dit seizoen

Voor oudere terugblikken zie in de rubriek Logs.

2 november 2019 begonnen 15 knotters het nieuwe seizoen. Het was de landelijke natuurwerkdag, maar er waren geen belangstellende bezoekers. Het had 's nachts hevig geregend en waarschijnlijk heeft dat afgeschrikt. Maar vanaf 09:00 was het droog, alleen tijdens de koffie toen iedereen lekker binnen zat viel er nog een stevige bui.

16 november 2019 waren we met 14 mensen. Lage temperatuur (3ºC) maar vrijwel windstil en dus niet koud als je in beweging blijft hetgeen de bedoelin is van zo'n knotochtend. We zagen zelfs af en toe de zon. Tegen 13:00 uur was de klus klaar.

30 november 2019 genoten 18 knotters van het fraaie weer en prachtige bomen bij Rijnwijk NW van de Odijkerweg noord van de A12. We zijn daar nog lang niet klaar, en het zijn zowel ontzagwekkende grote oude wilgen als verbluffend snel groeiende jonge wilgen.

14 december 2019 was het weer mooi weer in Rijnwijk waar 16 mensen van genoten.

4 januari 2020 waren 16 knotters actief op Rijnwijk. De klus was om 12.30 uur nog niet voltooid, maar volgende keer zal het met de koffiepauze klaar zijn.

18 januari 2020 zaagden we de laatste takken van de bomen langs het weiland bij Rijnwijk. We waren met slechts 11 mensen, een kleinere opkomst dan we gewend zijn. We waren met de koffie klaar, maar we moesten de koffie wel een kwartiertje uitstellen. Daarna verhuizen we naar de Beug (Werkhovenseweg 1 in Odijk) waar we de rest van de ochtend bezig kunnen zijn. De boompjes zagen er vanaf de procinciale weg klein uit, maar bij nader inzien waren het toch flinke takken. We zullen het volgende keer moeten afwerken. En we kregen nog een heel mooie soep en broodjes en koffie.

1 februari 2020 gingen we eerst naar De Beug om de laatste takken af te zagen. Het was vóór de koffie klaar, en we konden vroeg koffie drinken, binnen aan tafel met gebak. Daarna gingen we naar Broekweg 1 voorheen De Pleisterplaats waar het een heel eind wandelen is door het zompige weiland (vooral bij de hekken) naar het meest westelijk rijtje grote wilgen. Daar zijn we de rest van het seizoen wel mee bezig. We waren in totaal met 16 actievelingen, maar niet allemaal tegelijk.

15/29 februari 2020 waren we weer bij Broekweg 1 (voorheen De Pleisterplaats). Het is een eind lopen nnar die grote wilgen door het zompige land, modderig bij de hekken, de damdoorgangen waar de koeien zich verzamelen om het volgende weilandje in te gaan. We besloten geen exxtra wandeling te maken voor de koffiepauze en stelden dat uit tot aan het slot.

14 maart 2020 wass onze laatste knotochtend van dit seizoen. Hoewel er allerlei adviezen waren wegens de uitbraak van COVID-19 (anderhalve meter) vonden we dat deze activiteit nog wel kon doorgaan. Als we ver genoeg van elkaar afstaan om geen takken op elkaars hoofd te gooien besmetten we elkaar ook niet. Maar we schrapten het na afloop gezamenlijk koffie en choco drinken. Er waren 16 knotters aanwezig en om 11:30 was het rijtje wilgen eurig afgewerkt.